Groep 6 weet alles over de binnenvaart

Donderdag 7 mei 2015

Kinderen uit de Tarwewijk weten álles over de binnenvaart

Opening buitenexpositie 'Langs de Rijn' en een kijkje nemen op een echt binnenvaartschip

Enig idee wat al die schepen in de Maashaven doen? Leerlingen van OBS De Globe uit de Tarwewijk weten dit inmiddels als de beste. Tijdens het speciale lesprogramma 'Binnenvaart ontmoet Playstation-generatie' zijn twee groepen 6 namelijk van alles te weten gekomen over de maritieme wereld aan de andere kant van de dijk. Van de vracht die een binnenvaartschip vervoert tot aan de route die de schipper vaart vanuit de Maashaven over de Rijn. Ook zijn ze aan de slag gegaan met hun droombestemmingen en favoriete schepen. Op donderdag 23 april was het zover! Bij prachtige zonnen schijn is op teken van Zeki Baran van de gebiedscommissie het resultaat van het speciale lesprogramma feestelijk onthuld door de kinderen. De 20 allermooiste collages vormen samen de tijdelijke buitenexpositie 'Langs de Rijn'.

Als kers op de taart zijn de twee groepen 6 van OBS De Globe aan boord van de Prinses Christina, het opleidingsschip van het Scheepvaart en Transport College. Want wie weet, staan ze over een aantal jaar zelf wel aan het roer.

Fantasie en topografie

In vier middagen hebben de basisschoolleerlingen kennisgemaakt met de binnenvaart, het beroep van binnenvaartschipper en andere havengerelateerde beroepen. Ze hebben geleerd dat een schip zo ver vaart als Maastricht, Keulen en Basel. En dat de Rijn een hele lange en belangrijke rivier voor Nederlandse schippers is. Met historische steden, bijzondere gebouwen en mooie landschappen. De expositie 'Langs de Rijn' is daardoor zowel topografie als fantasie. Bovendien leerzaam voor kinderen, maar ook zeker voor ouders en buurtbewoners.

Het lesprogramma en de buitenexpositie – te zien tot juli dit jaar – zijn onderdeel van het project Charlois aan het Water. Initiatiefnemers Vitibucks Architects, G-Routes en het Rotterdams Wijktheater hebben als doel een duurzame verbinding tot stand te brengen tussen de Maashaven en de naastgelegen wijken. Ouders, leerlingen en docenten van OBS De Globe waren bij de opening aanwezig te zijn. Een mooie gelegenheid om de relatie van de Tarwewijk met de Maashaven en de scheepvaart nog eens extra te benadrukken.

Voor meer informatie:    www.charloisaanhetwater.nl